a photo

13.02.2024

Me tiedämme, että säännöllinen Raamatun lukeminen olisi hyvä asia!

06.01.2024

Uusi vuosi on aina erityinen aika, täynnä mahdollisuuksia ja lupauksia. 

14.12.2023
Kun nyt seuraa kirkon tilaa, niin ei voi kun ihmetellä, että mihinkähän tämä kaikki johtaa?
24.11.2023

Sunnuntain jumalanpalveluksia katsomme useimmiten Suomen Raamatuopistolta klo 11.oo Sro.fi/nettitv.

Parhaita on valittu tänne jo valmiiksi!

 

17.11.2023

Gideon tilaisuus Messukylän kirkossa 22.10.2023 .

Aiheena Gideonien lähettäminen, oma uskoontulo ja Jumalanpalveluksen merkitys.

06.11.2021

Gideonit hoitavat Raamattujakelua kouluissa, hotelleissa, sairaaloissa, armeijassa ja vankiloissa.

08.04.2020
Linkkejä, joista luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa!
05.11.2015

Tule sinäkin!

UUSI TESTAMENTTI

Kannattaa ladata ilmainen RAAMATTU 365 sovellus, sillä lisäartikkeleissa on linkkejä, jotka avautuvat suoraan kyseisiin Raamatun kohtiin. Lisäksi siellä voi valita mitä Raamatun käännöstä haluaa käyttää.

Miten on muodostunut UUDEN TESTAMENTIN KAANON?

Matteuksen evankeliumi on yksi kolmesta synoptisesta evankeliumista Uudessa testamentissa Raamatussa. Se on kirjoitettu noin vuosien 70–90 välillä jKr.

Kuuntele MATTEUKSEN EVANKELIUMI

  1. Matteuksen 1-2 - Jeesuksen syntymäkertomus ja varhainen elämä, mukaan lukien kertomus tietäjistä ja pakomatka Egyptiin.

  2. Matteuksen 5-7 - Vuorisaarnan opetus, joka sisältää Jeesuksen opetukset siunauksista, rakkaudesta vihollisiin, rukouksesta, paastoamisesta, ja oikeasta suhteesta omaisuuteen ja mammonaan.

  3. Matteuksen 14-20 - Jeesuksen ihmeet, opetukset ja keskustelut opetuslasten kanssa, mukaan lukien kalastusihme, leipien siunaaminen, Pietarin kävely veden päällä, ja Jeesuksen ennustukset kärsimyksestään ja ylösnousemuksestaan.

  4. Matteuksen 21-27 - Jeesuksen julkiset palvelutyöt, sisältäen tulon Jerusalemiin, temppelin puhdistuksen, vertauksia ja kiistoja fariseusten ja uskonnollisten johtajien kanssa sekä Jeesuksen kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen ennustukset.

  5. Matteuksen 26-28 - Jeesuksen kärsimys, kuolema ja ylösnousemus. Nämä kohdat kuvaavat Jeesuksen viimeistä ehtoollista, rukoushetkeä Getsemanessa, pidätystä, oikeudenkäyntiä, ristiinnaulitsemista ja ylösnousemusta.

  6. Matteuksen 28 - Jeesuksen antama lähetyskäsky opetuslapsilleen ja hänen lupauksensa olla heidän kanssaan kaikki päivät maailman loppuun asti.

Jouluevankeliumi Matteuksen Evankeliumissa, Arvo Silventoinen

Markuksen evankeliumi on yksi kolmesta synoptisesta evankeliumista Uudessa testamentissa Raamatussa. Se on arvioitu kirjoitetun noin vuosien 65–70 välillä jKr.

Kuuntele MARKUKSEN EVANKELIUMI

  1. Markuksen 1:1-13 - Johannes Kastajan työ ja Jeesuksen kaste Jordanilla, minkä jälkeen Jeesus vetäytyy erämaahan valmistautuakseen julkiseen palvelutyöhön.

  2. Markuksen 1:14-15 - Jeesuksen julkisen palvelutyön alku Galilean alueella ja hänen julistuksensa Jumalan valtakunnasta sekä kehotus kääntyä ja uskoa evankeliumiin.

  3. Markuksen 2-3 - Jeesuksen ihmeet ja opetukset, mukaan lukien sairaan miehen parantaminen, syntisten ateriointi, sapattikiista ja opetuslapseuden valinta.

  4. Markuksen 4-5 - Vertaukset Jeesuksen valtakunnasta, kuten kylväjä, sinapinsiemen ja happamattoman taikinan vertaukset, sekä ihmeet, kuten myrskyn tyyntäminen ja riivaajien karkottaminen sikoihin.

  5. Markuksen 6-8 - Jeesuksen ihmeet ja opetukset jatkuvat, mukaan lukien ruokkimisihme ja kävely veden päällä, Fariseusten ja saddukeusten hapatus. Lisäksi kertomus Pietarin tunnustuksesta ja Jeesus puhuu kuolemastaan.

  6. Markuksen 9-10 - Kirkastusvuori, jossa Pietari, Jaakob ja Johannes näkevät Jeesuksen kirkastuneena. Lisäksi opetuslapsille annetaan opetuksia nöyryydestä, synnistä ja avioerosta.

  7. Markuksen 11-13 - Jeesuksen tulo Jerusalemiin, temppelin puhdistus, viikunapuun kuihduttaminen, Jeesuksen vertauksia ja keskusteluja fariseusten kanssa.

  8. Markuksen 14-16 - Jeesuksen kärsimys, kuolema ja ylösnousemus. Näissä kohdissa kuvataan Jeesuksen viimeistä ehtoollista, hänen rukoushetkeään Getsemanessa, pidätystä, oikeudenkäyntiä, ristiinnaulitsemista ja ylösnousemusta.

 Tässä ARVO SILVENTOISEN / OLAVI PELTOLAN alustus Markuksen evankeliumiin

Apostoli Markuksen Henkilöhistoria

Luukkaan evankeliumi on yksi kolmesta synoptisesta evankeliumista Uudessa testamentissa Raamatussa. Se on arvioitu kirjoitetun noin vuosien 80–90 välillä jKr.

Kuuntele LUUKKAAN EVANKELIUMI

  1. Luukkaan 1-2 - Johannes Kastajan ja Jeesuksen syntymäkertomukset, enkeli Gabrielin ilmestyminen Marian luona. Marian kiitosvirsi ja Jeesuksen syntymä, paimenten vierailu ja Jeesus tuodaan temppeliin.

  2. Luukkaan 3 - Johannes Kastajan julistus, joka valmisti tietä Jeesukselle, sekä Jeesuksen kaste Jordanilla. Jeesuksen sukuluettelo.

  3. Luukkaan 4 - Jeesuksen kiusaus erämaassa, hänen julkinen palvelutyönsä Galileassa ja hänen julistuksensa synagogassa Nasaretissa.

  4. Luukkaan 5-6 - Jeesuksen ensimmäiset opetuslapset, Jeesuksen ihmeet ja opetukset, kuten kalastusihme, syntisten kutsu, ja Vuorisaarna, joka sisältää siunaukset, rakkauden vihollisiin ja kultaisen säännön.

  5. Luukkaan7- 9 - Sadanpäällikön usko, Fariseus ja syntinen nainen. Kylväjävertaus. Jeesus lähettää kaksitoista apostolia, ruokkii viisituhatta miestä ja Jeesus puhuu jälleen kuolemastaan sekä matkaa kohti Jerusalemia.

  6. Luukkaan 10 - 14 Jeesus lähettää seitsemänkymmentäkaksi opetuslastaan  julistamaan Jumalan valtakuntaa. Laupias samarialainen. Martta ja Maria. Jeesus opettaa rukoilemaan. Joonan merkki ja Pyhän Hengen pilkka.

  7. Luukkaan 15 - Vertaukset kadonneesta lampaasta, kadonneesta kolikosta ja tuhlaaja pojasta, jotka korostavat Jumalan armoa ja anteeksiantamusta syntisiä kohtaan.

  8. Luukkaan 16-19 - Rikas mies ja Lasarus, Ihmisen Pojan päivä. Jeesus siunaa lapsia. Jeesuksen kohtaaminen publikaani Sakkeuksen kanssa ja palvelijoiden talentit.

  9. Luukkaan 22-23 - Jeesuksen viimeinen ehtoollinen, rukoushetki Getsemanessa, pidätys, oikeudenkäynti, ristiinnaulitseminen ja kuolema.

  10. Luukkaan 24 - Jeesuksen ylösnousemus ja ilmestymiset opetuslapsille Emmauksen tiellä ja yläsalissa. eesuksen taivaaseenastuminen

AITOMIEHET ovat lukeneet LUUKKAAN EVANKELIUMIA 28.7.2023 alkaen ja kirjoittaneet ARKISTOSSA olevat lähes luku luvulta etenevät  VIIKON SANAN

Johanneksen evankeliumi on yksi neljästä evankeliumista Uudessa testamentissa Raamatussa. Se on kirjoitettu noin vuosien 85–100 välillä jKr. Tässä on joitakin Johanneksen evankeliumin keskeisiä kohtia:

  1. Johanneksen 1:1-18 - Prologi: Tässä alussa kuvataan Jeesuksen Kristuksen jumalallinen luonne ja hänen roolinsa luojana ja pelastajana.

  2. Johanneksen 3:16 - "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä."

  3. Johanneksen 4 - Jeesuksen ja samarialaisen naisen keskustelu kaivolla. Tämä kohta korostaa Jeesuksen kaikkien ihmisten pelastuksen tarjoamista riippumatta heidän taustastaan tai kansallisuudestaan.

  4. Johanneksen 6 - Jeesuksen puhe leivästä elämän antajana ja hänen seuraajiensa pyhästä ehtoollisesta.

  5. Johanneksen 11 - Jeesuksen ylösnostaminen Lasaruksen kuolleista. Tämä tapahtuma korostaa Jeesuksen voittoa kuolemasta ja hänen voimaansa antaa iankaikkisen elämän.

  6. Johanneksen 13-17 - Jeesuksen viimeinen ehtoollinen ja opetus opetuslapsilleen ennen hänen kärsimystään. Tässä osassa Jeesus opettaa rakkaudesta, palvelemisesta ja Pyhän Hengen tulemisesta.

  7. Johanneksen 18-20 - Jeesuksen kärsimys, kuolema ja ylösnousemus. Nämä kohdat kuvaavat Jeesuksen ristiinnaulitsemista, hautaamista ja hänen voittoa kuolemasta ylösnousemuksessaan.

  8. Johanneksen 21 - Jeesuksen ilmestyminen opetuslapsilleen Galileassa ja hänen komissionsa heille jatkamaan hänen työtään.

Apostolien teot on Uuden testamentin kirja, joka seuraa Luukkaan kirjoittamana varhaisen kristinuskon leviämistä ja alkuseurakunnan toimintaa ensimmäisten vuosikymmenten aikana.

  1. Apostolien tekojen 1-2 - Lupaus Pyhästä Hengestä ja Jeesuksen taivaaseenastuminen, Pyhän Hengen vuodattaminen helluntaipäivänä ja Pietarin puhe. Alkuseurakunnan syntyminen.

  2. Apostolien tekojen 3-5 - Pietarin ja Johanneksen parantamisihmeet, Pietarin saarna temppelissä ja apostolien ensimmäiset kohtaamiset juutalaisten johtajien kanssa. Ananias ja Safira ja apostolien vangitseminen.

  3. Apostolien tekojen 6-7 - Diakonien valitseminen, Stefanuksen puhe marttyyrikuolema ja ensimmäiset kristityn vainot.

  4. Apostolien tekojen 8-9 - Filippos ja etiopialainen hoviherra, Sauluksen  kääntymys Damaskoksessa ja hänen kasteensa. Evankeliumi leviää pakanakansoille.

  5. Apostolien tekojen 10-12 - Pietarin näky ja hänen tapaamisensa roomalaisen kenturion Corneliuksen kanssa, mikä osoittaa, että evankeliumi ei ole vain juutalaisille vaan myös pakanakansoille. Pakanat saavat Pyhän Hengen. Jaakob surmataan ja Pietari vangitaan.

  6. Apostolien tekojen 13-14 - Paavalin ja Barnabaksen lähetysmatkat, jotka veivät heidät eri kaupunkeihin julistamaan evankeliumia ja perustamaan seurakuntia.

  7. Apostolien tekojen 15 - Jerusalemin kokous, jossa päätettiin, että pakanakristityt eivät tarvitse ympärileikkausta pelastuakseen.

  8. Apostolien tekojen 16 - Paavalin toinen lähetysmatka, joka sisälsi matkan Filippiin, Tessalonikaan ja Korinttiin.

  9. Apostolien tekojen 17 -20 Paavalin saarna Ateenassa Areiopagilla. Paavali Korintissa ja Antiokiassa. Paavalin kolmas lähetysmatka ja matka Jerusalemiin. Paavali Efesoksessa.

  10. Apostolien tekojen 21-28 - Paavalin vangitseminen ja oikeudenkäynti Jerusalemissa ja vetoaa keisariin. Paavalin matka Roomaan, Haaksirikko ja pelastuminen. Paavalin saapuminen Roomaan, jossa hän julisti evankeliumia ja opetti kristittyjä, vaikka olikin vankeudessa.

*********************************

Luku 10 Pietari ja Kornelius

1. Kesareassa oli mies nimeltään Kornelius, sadanpäällikkö niin sanotussa italialaisessa joukko-osastossa.2. Hän oli hurskas ja jumalaapelkäävä kuten koko hänen perhekuntansakin. Hän antoi paljon almuja kansalle ja rukoili alati Jumalaa.

 Tässä Risto Rautkosken kirjoittama kuunnelma KUN ARMO TULI TALOON , joka kertoo Corneliuksesta ja "pakanoiden helluntaista"

 

 

Apostoli Paavali oli ensimmäisen kristillisen sukupolven merkittävin uskonoppinut. Hän julisti evankeliumia ja perusti seurakuntia kolmen vuosikymmenen ajan Rooman valtakunnan itäosiin. Paavalin toiminnan keskuksia olivat AntiokiaEfesos ja Korintti. Perustamiinsa seurakuntiin hän piti yhteyttä kirjeitse ja työtovereiden välityksellä. Paavalin kirjeet ovat 50-luvulta, ja ne ovat ainoita ensimmäisen kristillisen sukupolven aikana syntyneitä tekstejä, jotka ovat säilyneet nykyaikaan asti.

**********************************************

  • Roomalaiskirje: Roomalaiskirje on perusteellinen kirje kristillisestä opista ja pelastuksesta. Siinä Paavali selittää syntiä, armoa, uskoa ja oikeudenmukaisuutta, korostaen Jumalan pelastussuunnitelmaa kaikille kansoille.

  • 1. ja 2. korinttilaiskirje: Nämä kirjeet sisältävät Paavalin vastauksia korinttilaisten seurakunnan ongelmiin, kuten väärinkäytöksiin, opillisiin erimielisyyksiin ja moraalikysymyksiin.

  • Galatalaiskirje: Galatalaiskirjeessä Paavali puolustaa evankeliumin vapautta ja armoa, vastustaen niitä, jotka vaativat ympärileikkauksen tai lain noudattamista pelastuksen ehtona.

  • Efesolaiskirje: Efesolaiskirje korostaa seurakunnan ykseyttä Kristuksessa ja kehottaa kristittyjä käyttämään hengellisiä varusteita taistelussa pimeyden voimia vastaan.

  • Filippiläiskirje: Filippiläiskirjeessä Paavali korostaa iloa ja kiitollisuutta, kehottaa ykseyteen ja nöyryyteen sekä varoittaa vääristä opettajista.

  • Kolossalaiskirje: Kolossalaiskirjeessä Paavali painottaa Kristuksen ylivaltaa ja lunastuksen täydellisyyttä, vastustaen harhaoppeja ja korostaen Kristuksen ykseyttä seurakunnan päänä.

  • 1. ja 2. tessalonikalaiskirje: Näissä kirjeissä Paavali opettaa tulevasta Herran paluusta, kehottaa kristittyjä pyhään elämään ja lohduttaa niitä, jotka ovat menettäneet rakkaansa.

  • 1. ja 2. Timoteuskirje: Nämä kirjeet ovat Paavalin kirjeitä hänen luotetuille työtovereilleen Timoteukselle. Ne sisältävät ohjeita seurakunnan johtamiseen, opettamiseen ja elämään kristillisessä palvelutyössä.

  • Tiituksen kirje: Tiituksen kirjeessä Paavali antaa ohjeita Tiitukselle seurakuntien järjestämiseen ja johtamiseen Kreetalla.

  • Filemonin kirje: Tämä lyhyt kirje on osoitettu Filemonille ja käsittelee orjan Onesimoksen tapausta, korostaen anteeksiantoa ja veljellistä rakkautta.

  • ***************************************************************

HEPREALAISKIRJE

Kuuntele HEPREALAISKIRJE

Heprealaiskirjeen kirjoittajaa ei tunneta, mutta oli hän kuka hyvänsä, kreikkalaisen ilmaisutaidon hän osasi. Kirje muistuttaa eniten saarnaa tai kirjoitelmaa, ja jotkut ovat nähneet kirjeessä vaikutteita Psalmista 110. Heprealaiskirjeen sanoma käy ilmi ensimmäisestä jakeesta, jossa kirjoittaja muistuttaa, että Kristus on suurempi kuin enkelit.

Aapeli Saarisalo HEPREALAISKIRJEEN KOMMENTTI

***************************************************************

JAAKOBIN KIRJE

Kuuntele JAAKOBIN KIRJE

Jeesuksen veli Jaakob tunnettiin Jerusalemissa työstään köyhien hyväksi. Nimellään kulkevassa kirjeessä Jaakob puhutteli rikkaita kovin sanoin ja kutsui heitä oikeudenmukaiseen elämään. Usko ilman tekoja oli kuollutta uskoa.

**************************************************

1. PIETARIN KIRJE

Kuuntele 1.PIETARIN KIRJE

1. Pietarin kirje vie lukijan aikaan, jolloin kristityt joutuivat Roomassa vakavien vainojen kohteeksi. Juutalaiset hylkivät kristittyjä joka tapauksessa, mutta pian myös Roomalaiset alkoivat syrjiä heitä. Yhtenä syynä tähän lienee ollut keisari Neron syytökset kristityistä pyromaaneina, jotka polttivat Rooman kaupungin.

**********************************************

2. PIETARIN KIRJE

 Kuuntele 2.PIETARIN KIRJE

2. Pietarin kirjeen kirjoittaja on huolissaan seurakunnissa leviävistä harhaopeista, jotka perustuivat väitettyyn korkeampaan tietoon totuudesta. Tällaiset harhaopit torjuivat yleensä opin Kristuksen takaisin tulemisesta ja synnin vaikutuksesta.

********************************************

 

 

lmestyskirja, myös tunnettu nimellä Johanneksen ilmestys, on viimeinen kirja Uudessa testamentissa Raamatussa. Se on profeetallinen kirja, joka kuvaa näkyjä, joita apostoli Johannes sai Patmoksen saarella. Ilmestyskirjassa käsitellään monia symbolisia ja profetiallisia aiheita, ja se korostaa Jumalan hallintaa maailman tapahtumissa sekä lopun aikojen ennustuksia. Tässä on joitakin Ilmestyskirjan pääkohtia:

Kuuntele tästä ILMESTYSKIRJA

  1. Ilmestyskirjan 1 - Johanneksen näky Jeesuksesta, joka ilmestyy hänelle Patmoksen saarella, sekä ohjeet kirjeiden lähettämisestä seitsemälle seurakunnalle.

  2. Ilmestyskirjan 4-5 - Taivaallisen näyn kuvaus, jossa Johannes näkee Jumalan valtaistuimen ja ylistyslaulut Jumalalle ja Karitsalle.

  3. Ilmestyskirjan 6-7 - Seitsemän sinetin avaaminen ja sitä seuraava näky suuresta joukosta, jotka ovat tulleet ahdistuksen suuresta hädästä ja ovat pesty Karitsan veressä.

  4. Ilmestyskirjan 12 - Symbolinen kuvaus naisesta ja lohikäärmeestä, joka edustaa Jumalan kansaa ja Saatanaa, sekä tulevan taistelun kuvaus.

  5. Ilmestyskirjan 13 - Kuvaus pedosta merestä ja pedosta maasta, jotka edustavat maallista valtaa ja Antikristusta.

  6. Ilmestyskirjan 17 - Näky suuresta portosta ja pedosta, joka kuvaa jumalattoman maailmanjärjestelmää ja sen tuhoa.

  7. Ilmestyskirjan 19 - Karitsan häät ja Kristuksen paluu, sekä Saatanan sitominen ja tuomitseminen.

  8. Ilmestyskirjan 20 - Tuhatvuotinen valtakunta ja viimeinen tuomio, jossa Saatana ja kuolleet tuomitaan ja uusi taivas ja maa luodaan.

  9. Ilmestyskirjan 21-22 - Kuvaus uudesta Jerusalemista ja Jumalan lopullisesta valtakunnasta, jossa Jumala asuu ihmisten keskuudessa ja kuolema ja tuska ovat lopullisesti poistuneet.

***************************************

Sepon tutkielma ILMESTYSKIRJAN aiheista, sisältäen runsaasti linkkejä nimistä ja merkityksistä. Kannattaa varata hieman aikaan tämän tutkimiseen!

Erkki Jokisen IMESTYSKIRJA luennon ensimmäinen osa. Tampereen Raamattukoulu 22.1.2024: Erkki Jokinen Ilmestyskirja Luvut 19-20